dimarts, 1 de setembre de 2020

EL JAPANDI, QUÈ ÉS?

Era només qüestió de temps abans que la indestructible popularitat de la decoració minimalista de la decoració japonesa i la decoració nòrdica sorprengués un nou estil.

El japandi, fusiona el millor de tots dos mons, dos dels estils de decoració d'interiors que més han triomfat en els últims anys. Si bé en les seves formes originals els estils japonès i escandinau són similars, quan s'apliquen junts ofereixen una nova versatilitat i practicitat i una paleta de colors més extensa.

Tots dos estils comparteixen algunes filosofies, i part del minimalisme:

Un tret comú en el disseny japonès i escandinau, el minimalisme brilla en la seva màxima esplendor al japandi. La simplicitat, la lleugeresa i l'enfocament en la funcionalitat ocupen un lloc central en el disseny nòrdic i la decoració zen, i també constitueixen la columna vertebral de l'estil híbrid recentment desenvolupat. Els interiors japandi són simples i funcionals. Les cases japandi estan desproveïdes de luxes superflus i cada objecte té el seu propi propòsit. Els mobles es trien acuradament i són en si mateixos una declaració d'intencions. A l'igual que els mobles nòrdics, tenen línies netes i minimalistes, i tendeixen a ser bastant baixos, d'acord amb la filosofia japonesa que fomenta la connexió de les persones amb la terra. La decoració i els accessoris són mínims també, alguna planta i potser alguna peça de ceràmica feta a mà.

La decoració de parets també es redueix a unes poques peces decoratives, suficient per decorar l'espai de forma harmònica.




Paleta de colors

El japandi és el mix perfecte entre l'esquema de colors freds i brillants de l'estil escandinau, i el càlid i natural dels interiors japonesos. En general, els tons pastís més freds de rosa, blau, gris i verd s'escalfen amb detalls terrosos com el marró, el color beix i elements de fusta. Els esclats de color es poden introduir aquí i allà sempre que no trenquin l'harmonia ni l'enfocament minimalista de el disseny.

Els colors també es prenen prestats de la tendència actual de l'Scandi, com el rosa i el blau suau i el gris; però, hi ha diferències subtils com la introducció del color menta, el verd maragda i tons marins més profunds.

Pel que fa al color dels mobles, el japandi pren els tons foscos (inspirats en els interiors de les cases tradicionals japoneses) i els combina amb els tons clars característics del roure que es troba a l’Scandi.

Els materials

Els interiors japandi són nets però càlids alhora i estan inundats d'elements naturals propis de la cultura del país de naixent:

    • bambú

    • rattan

    • paper

    • fustes clares (molt comú també en els mobles escandinaus).

    • ceràmica

    • plantes




Plantes d'interior

Els materials i l'esquema de color a una casa inspirada en l'estil japandi no són els únics elements que es prenen a la Mare Naturalesa. Les plantes d'interior s'utilitzen sovint en el nou estil com accents estètics. No obstant això, a causa de les fortes influències del Zen, prima la qualitat, no la quantitat. Això vol dir que no hi ha munts de plantes, sinó només unes poques (potser només una). Tot i ser aclamat com una nova tendència en el disseny d'interiors, els interioristes aposten que el japandi té tot el potencial d'esdevenir un moviment de disseny atemporal, capaç de ser apreciat en les pròximes dècades.