dilluns, 3 d’agost de 2020

PER QUÈ ÉS IMPORTANT UN ADMINISTRADOR DE FINQUES?

Quina és la missió que té un administrador de finques?

Els administradors de finques s'encarreguen dels assumptes financers, legals i tècnics necessaris per al manteniment i gestió econòmica de les propietats, a petició dels propietaris de finques urbanes o rústiques, o bé per decisió de la junta de propietaris. 


Aquest professional és una figura important per al bon funcionament d'una comunitat, un punt de mediació quan fa falta, i un suport important per a qualsevol conflicte. Per exercir aquesta funció aquests professionals han de tenir una formació adequada per a l'exercici de les seves funcions.

L'administrador de finques (col•legiat) és, dins el sector dels professionals immobiliaris, una figura rellevant amb la qual es pot establir una sèrie de sinergies i obtenir informació molt important que hem de brindar al client comprador d'un habitatge. 

Aquest professional, que exercita una professió que demana una sèrie de coneixements molt diversos (tècnics, legals, comptables, immobiliaris, etc.) així com una sèrie d'habilitats per al tracte amb el client, és una figura que es fa cada vegada més necessària per resoldre tota mena de conflictes veïnals. 

En aquest article vaig a detallar una sèrie d'aspectes en què l'administrador de finques es pot convertir en un gran aliat per a nosaltres en la nostra tasca de representació del comprador d'habitatge.


Coneixement de la finca 

En primer lloc, per poder oferir una bona informació com a agent del comprador als nostres clients hem d'acudir a l'administrador de la comunitat de la finca en qüestió.

L'administrador de finques ens facilitarà informació de primera mà i sobretot IMPARCIAL sobre l'estat de l'edifici. Les instal•lacions de l'edifici o propietat i l'estat en què es trobin, així com les possibles inspeccions que tant el bloc com les seves instal•lacions hagin tingut o vagin a passar (ascensors, grups de pressió, plaques solars, antenes).

És molt important per al nostre comprador saber si en un curt període de temps el bloc d'habitatges s'haurà de sotmetre a una reforma i, per tant, a una despesa extraordinària. La inspecció tècnica de l'edifici ens marcarà aquest tipus d'actuacions.


Morositat a les comunitats de propietaris

Encara que per protecció de dades un administrador de finques no donarà dades exactes si ens pot donar una idea general sobre l'alta o baixa morositat d'una comunitat. Així com de les possibles actuacions que s'estiguin duent a terme contra els morosos.

El procés monitori actualment agilitza molt les reclamacions de quantitats. És vital poder oferir als nostres clients la tranquil•litat que comparen actius en comunitats que funcionen correctament.

A més, molts clients compradors desconeixen la llei. En aquest sentit és vital acreditar el certificat de deute signat per l'administrador de finques en el moment de la firma a la notaria. Sense aquest certificat podem córrer el risc de comprar amb deute (que pot recaure sobre la propietat i, per tant, sobre el comprador) de l'any corrent i fins a 3 enrere.


Valoracions reals

Des del profund coneixement de les finques des de dins, l'administrador de finques ens pot donar un valor molt real de mercat de l'immoble. El LLIBRE DEL EDIFICI on s'anoten totes les incidències que ha tingut l'edifici al llarg de la seva vida (problemes de construcció, inundacions, terratrèmols, canvi d'ascensor) pot augmentar o disminuir el valor que el mercat li dóna de forma genèrica a aquest actiu.


Estatuts i normes de convivència

És encara poc comú a Espanya preguntar per aquests 2 documents de la finca abans de comprar. El client estranger si sol estar més acostumat, ja que sol anar representat per una agent gairebé sempre.

L'utilització de terrasses comunitàries però d'ús privatiu o els baixos amb jardí comunitari d'ús particular i les formes en què cada comunitat regula el manteniment i responsabilitats de cada propietari són només alguns dels molts i singulars exemples que es poden presentar.

Facilitar aquesta informació sobre el particular funcionament de cada comunitat de propietaris als nostres clients es fa necessari abans de comprar.


Lloguer de vacances

Els canvis que la Llei de Propietat Horitzontal que afecten el lloguer de vacances donen la possibilitat a les comunitats de propietaris de prohibir el lloguer per temporada amb una majoria de 3/5 parts o, si no aplicar una pujada en el rebut de comunitat a l'propietari que arrendi, de tal manera que pot arribar fins al 20%.

Un cop més conèixer per endavant aquesta informació condicionarà en gran part la decisió dels nostres clients a l'hora de comprar. Sobretot, si el client comprador desitja invertir buscant rendibilitat.

Aquestes són algunes de les moltes i diferents circumstàncies en què la col•laboració amb un administrador de finques es converteix en totalment necessària per als professionals immobiliaris.


En definitiva, les comunitats de propietaris a Espanya són de vegades una ENTITAT tan complicada que demanden de grans professionals que sàpiguen orientar correctament als propietaris i els clients compradors. Aconseguir aquesta informació d'un bon administrador de finques és un dels avantatges que un Personal Shopper Immobiliari pot oferir.


Com estar a el dia en inversió immobiliària

Com en tot, la fórmula màgica no existeix. Però la millor manera és estar informat i res millor per estar a el dia en inversió immobiliària de subscriure't al nostre butlletí de notícies.